Hei eppes Fäines fir ze séissen an ze aromatiséieren!
Et gëtt einfach e Grapp voll Lavendelbléien an engem Schrauwglas mat Agavendicksaft iwwergoss, an eng Woch stoe gelooss :-)
Lecker fir d'Séisse vun Desserten, z.B. op gebrodener Ananas, op der Vanilles Glace, fir ze baken, am Téi, am kale Waasser wéi Sirup, oder einfach op der Schmier.
Vum Lavendel kann ee souwuel d'Bléien, ewéi och d'Geleef benotzen, woubäi d'Blieder däitlech méi batter sinn. Dës ginn haaptsächlech fir Zoppen an Zose benotzt, an eventuell ganz e bëssi fir an d'Zalot.
D'Bléie ginn haaptsächlech an Téimëschungen a fir Desserten ze aromatiséieren, fir Sirup, Kuchen oder Moussen benotzt.
Aus béide léisst sëch Lavendelesseg oder aromatiséierten Ueleg maachen.
Den äthereschen Lavendelueleg gëtt matt Waasserdamp destilléiert, a liwwert als Nieweproduit Lavendelwaasser.
De Lavendel as en Heelkraut, a gëtt haaptsächlech als Berouegungsmëttel agesat. De Lavendel huet awer ausserdem Galförderend a Blähungshemmend Eegeschafften.
Äusserlech kann den Lavendelueleg bei Hief- an Fuedempilzinfektiounen vun der Haut an den Neel agesat ginn.
Verweldert ass de Lavendel an eiser Géigend ganz, ganz seelen, a muss schon als Staude a de Gaart gesat ginn.
Opgepasst bei frësch kaftenem Lavendel: Meeschtens ass e Vermierk drop "nët iessbar". Dat huet matt de staarken Pestiziden ze dinn, déi an enger Gärtnerei nët dem "Liewensmëttelstandard" entspriechen. Matt Chance léisst sech ee bei de Kraider fannen, oder ee matt der Opschrëft "Bio". Am beschten freet een an der Gärtenerei no.
(Och an enger Gärtnerei sollten eigentlëch keng Mëttelen agesat ginn déi schiedlech sinn, nët nëmmen dass een déi Planzen da kéint als "Geméis", iessbar deko, oder Heelkraut benotzen, mee do fléien och eng jett Fléidéieren iwwert Blummen. Verschidde Pestiziden hunn eng Wierkungsdauer vun 280 Deeg... mir wäer léiwer do géif méi drop opgepasst ginn, mee bon, dat ass just meng Meenung.)
No comments:
Post a Comment