Tuesday, 7 July 2015

Sammler-Räiszalot ;-) (Vegan)

Haut hunn ech dobausse gesammelt, an hu matt deene Saachen déi am Kuerf geland sinn eng Räiszalot gemaach. Vu Wëllkraider hat ech Wicken a Wäisse Gänsefouss, vu Geméis frësch Iebessen a Akerbounen, an dann nach rout Kréischelen, Zwibbelgréngs, Koriander a Péiterséilech.

Ech hunn d'Wickeblieder vum Stronk gezunn a mam Basmati-Vollkärräis gekacht. Déi lescht 2 Minutten hunn ech de wäisse Gänsefouss matt dragehäit.
Als Vinaigrette hat ech eng asiatësch Versioun matt Sesamueleg, Sojazoos, Äppelesseg, eng zerdréckten Knuewlékszéif, Peffer, Péiterséilech, Koriander an e bëssi Chilli gewielt.
D'Akerbounen schmaache super wann ee se nët laang kacht, mee just eng kleng Minutt an der Pan schwenkt. Dat hunn ech haut gemach, zesummen matt den Iebessen an e bëssi frësch geriwwenem Ingwer a Sesamkären. Du gouf alles gemëscht a matt Erdnëss bestreet zervéiert.

D'Akerboune (Sauboun, Fave) gehéieren nët zu de Boune mee zu de Wicken a kënnen deemno och réi giess ginn! D'Wëllform ass leider ausgerott an et muss ee se sech schon an de Gaart setzen. Am beschte wiisst sie matt de Fréigromperen zesummen ob enger Plaz an dat selwecht Lach gehäit! D'Akerboun sammelt de Stéckstoff aus der Loft an dréit se bei hier Wuerzelen an esou och bei d'Gromperen déi dann vu Gesondheet nëmmen esou strotzen ;-)

<- Sou gesi se bei eis am Gaart bei de Grëmpercher aus, wann een no ru geet.
An der Mëschkultur gi se och gäer bei Huewer gesat. Dësst wier géint schwaarz Lais, déi sou gäer un d'Fave ginn, mee ech hat och ouni Huewer keng drun. :-D
Vläit huet dat eppes mam Ouereschlëfferhäischen niewendrun oder der Brennesselsbritt ze dinn...?!



Sou gesäit den Eck Grompere matt Bounen am Gaart aus (nieft Phacelia a Moschter). ->


Wicke fënnt een iwwerall an et kann ee se gutt erkennen. Si hu gefiedert Blieder an hunn un der Spëtzt eng Rank déi sech krauselt. Si wuessen entweeder flaach iwwert de Buedem oder klammen un eppes erop. Vun deene ville verschiddenen Zorten, matt méi klenge Bliedercher oder méi groussen, sinn all iessbar.
Säit der Steenzäit ass se als Nahrungsmëttel vum Mënsch genotzt ginn. Bis Juni kann een di ganz Äschtelcher matt de Blieder plécken an 10 Minutten kachen, duerno just nach d'Blieder ouni Stronk wëll dësen ze ondurren stréieg gëtt. ;-)
D'Bléien kann ee réi iwwer d'Zalote streeën oder broden.
D'Somschoten ginn z.B.wéi kleng Mange-touten an der Pan 10 Minutten gedënst, ab September ass d'Schuel ze haart, an et kann een di kleng "Iebessier" als Geméis kachen.

Doft-Wicken gehéieren nët zu de Wicken mee zu de Plattiebessen! Dëss sin net iessbar. Gesinn ower och ganz aanescht aus.

No comments:

Post a Comment