Vun der Pastinak kann een net nëmmen d'Wuerzel iessen, déi giel Doldebléien ginn als iessbar Deko oder als Geméis verwäert, de Som kann een als kümmelähnlecht Gewürz benotzen, och d'Gréngs ass ganz lecker, et gëtt als Gewürzkraut benotzt a schmaacht wéi eng Mëschung aus Péiterséilëch a Pastinak. :-D
Dat gëllt fir di wëll, an och fir déi geziichte Gaardeform vun der Pastinak.
Haut gouf et bei eis e Grompere-Wuerzelstampf, matt dem Gréngs vun der Pastinak drann.
Ech hunn einfach d'Grompere matt de Wuerzelen am Salzwaasser gekacht, d'Kachwaasser beim ofschëdden gehalen, a matt zwee Gräpp gehackte Pastinakegréngs gestampft. No Besoin Kachwaasser an een Iessläffel Mohnueleg draginn. Matt Salz, schwarzem Peffer a Muskat ofgeschmaacht.
Déi wëll Pastinak fënnt een op méi drëschenen Kalek- a Stéckstoffräiche Wisen a Gréngsträifen.
Erkennen kann een d'Pastinak ganz gutt.
Di ganz Planz ass hellgring.
De Still ass e bëssi kantësch, gefurcht a liicht hoereg.
D'Blieder si grouss a gezackt un de Ränner an et sti sech all Kéiers zwee géintiwwer, an un der Spëtzt as eent.
Hir Doldebléien kritt se am zweete Joer a si si giel. D'Planz richt liicht no deem Wuerzeleche-Pastinakegeroch.
Verwiesslungen matt gëftegen Doldebléier (Hondspéiterséilech, Schierling, Kälberkropf) sinn éischter onwahrscheinlech. Déi gëfteg Planzen hunn eng kleng gefiedert Blatform a bléie wäiss (d'Pastinake huet di giel Bléiefarw).
Pastinak als Heelplanz:
D'Pastinak ass e stoffwiesselureegend Geméis dat d'Verdauung fördert, an den Organismus stäerkt. Een Téi wierkt schmäerzstëllend a fördert ee gudde Schlof.
D'Pastinak gëtt oft a Babybräier benotzt, wëll et e gutt verträglecht Geméis ass, an dat och fir Diabetiker wéinst dem enthalenen Inulin. Si liwwert dem Kierper Eewäiss an huet ausserdeem Provitamin A, Vitamin B an C, Kalium, Phosphor, Eisen, Magnesium an Zénk ze bidden. Wann ee bei staarker Sonn plécke geet deet een am beschten Händschen un. D'Fucocumarine kënne bei ëmfindlecher Haut photosensibiliséierend wierken. :-)
No comments:
Post a Comment