Tuesday, 9 June 2015

Hausmaacher Olivenuelegseef fir d'Hänn an de Kierper (vegan)

Olivenueleg ass net nëmmen gutt am Iessen, mee och gutt fir d'Haut. Wann ee sech eng Seef keeft, kann een dropp liesen wat drann ass; an artisanal hiergestallte Naturseefen ass ausser evtl. déireschen Produiten meeschtens nët méi dra wéi soll, ower bei industriell hiergestalltener Groussproduktioun huet ee besser ze liesen a fir sech ze entscheeden ob een esou eng Seef wëll kafen...
Ech mache mir meng Seef selwer. Olivenueleg ass duuss a baut de natierleche Fettmantel vun der Haut op, wat Olivenuelegseef super fir Allergiker mëcht.


Fir selwer Seef ze maachen brauch een net vill, e bëssi Zäit an z.B.:

-365 Gramm dest. Waasser oder Téi (hallef gefruer),
-1100 Gramm Olivenueleg, an
-133 Gramm NaOH (Natriumhydroxid) a Form vu Granulat.

(Wie wëll kann och ee Kraut (z.B. Calendula, Weeblad, Brennnessel, Kamille, Salbei...) an 200 ml vum ze benotztenden Ueleg mixen an iwwer Nuecht zéien loossen éier d'Seef domatt gemaach gëtt.
Wie seng Seef gäeren "richeg" hätt, kann 20 Gramm ätherëschen Ueleg zum Schluss ënnerréieren!)

Also, ech réieren meng Seef ëmmer esou:

1. Händschen undoen, Schutbrëll op. ;-) An eng Zitroun oder e bëssi Esseg parat hunn, sollt ech mëch mol eng Kéier matt der Lauge sprutzen... (ass bis elo nach ni geschitt... oh nee, wou ass Holz!?)

2. Hallef gefruer Flëssegkeet matt NaOH verréieren (dobaussen, oder am Waassersteen bei oppener Fënster) Ëmmer den NaOH an d'Flëssegkeet réieren, nët emgedréint!!

3.Olivenueleg op +- 38 Grad erhëtzen

4. D'Flëssegkeet lues a lues an den Olivenueleg réieren an undécken loossen (ofwiesselend mam Mixstab mixen, ower nët méi lang wéi eng Minutt um Stéck, soss streikt de Mixstaab herno! :-D)

- evtl.Ueleg mam Kraut ënnermixen, an ätherëschen Ueleg

5. Wann d'Seef ausgesäit ewéi décke Pudding kann een se an eng Form fëllen.
Entweder eng Holzform oder eng Bakform aus Silikon (keng Metallform, déi ass soss herno nët méi ze gebrauchen)

6. Plastiksfolie driwwer (hunn nach keng Alternativ fonnt), en Duch ronderem an an eng Isoléiertut domatt!

Ech rechnen matt +- enger Stonn déi ech brauch fir ee "Seefenduerchgang" ;-) Elo musse jo nach Dëppen am beschten direkt matt waarmem Waasser ausgespullt ginn! Gottseidank ass jo just Seef drann, déi botzt jo anengems (Händschen un, ett ass nach ëmmer eng Lauge!) :-D

No 24 Stonnen kann ee kucken ob d'Seef fest genuch ass fir se ze schneiden. Dat Rezept gi je no Gréisst 7 bis 14 Stécker.
Eng Olivenuelegseef muss ëmmer an eng grouss Form geschott ginn, well soss nët genuch Temperatur do ass fir de Verseefungsprozess komplett ze duerchlafen!
Wéilt ee gären d'Seef direkt a kleng Formen schëdden, kéint een z.B Mandelmëllech amplaz Waasser matt engem Läffel Zocker oder Agavendicksaft drann huelen fir den NaOH anzeréieren (och hallef gefruer)! Dëss erhéigen d'Hëtzt beim Verseefungsprozess!

D'Seef dierf elo nach nët direkt benotzt gin, mee muss ob d'mannst 3 bis 6 Méint (nët agepaak) räifen!
Gedold hunn ass daat schwieregst beim Seef-réieren! :-D

An enger Kal geréierter Seef ass den natierlëchen Glyzerin aus de Planzen nach enthalen, a mëcht dëss Seefen extra fleegend! Dee weideren Plus wann een eng fest Olivenuelegseef an der Dusch benotzt ass natierlech nët nëmmen déi synthetesch oder déieresch Zousazstoffer déi ee spuert, mee och Suen, an e Koup onnéidegen Plastik! ;-)
Souwisou mëcht daat selwer eppes kreéieren un sëch jo och spaass!

Fir esou ee Stéck Seef z.B matt an d'Schwämm ze huelen, huet sech iwweregens einfach e Läppchen als "Transportbox" bewährt! ;-) just esou niewebai bemierkt...


1 comment:

  1. kann een dei dann och benotzen fir dain shampooing ze maachen? :-)

    ReplyDelete